Да си спомним за Желязната лейди

Днес Маргарет Тачър щеше да навърши 94 години
13 окт 2019 21:17, Дарена Найденова
37
Да си спомним за Желязната лейди
Reuters

Представяте ли си жена да ръководи цяла държава? В днешно време този въпрос не само ще звучи нелепо, но дори някои хора ще бъдат обидени. Но преди движения като #MeToo, феминизма и борбата за равенство, този въпрос е звучал напълно правдоподобно. И най-вероятно отговорът му е бил "Не, разбира се", след което ще последва бурен смях от страна на влиятелни мъже с пури в устата и уиски в ръката.

Точно в това време обаче се появява една жена, която успява да се противопостави на всички стериотипи и да застане начело на една от най-великите империи в света. Говорим, разбира се, за Маргарет Тачър, която през 1979 година пише история като става първата жена министър-председател на Великобритания.

Но историята й с парламента не започва тогава. Тя започва да прави опити да влезе в голямата сграда още през 1950, но претърпява няколко поредни загуби. 9 години по-късно обаче печели място сред най-влиятелните личности в страната и оттогава започва своето пътешествие към властта. Речите й веднага се превръщат в исторически. "Всеки човек е има правото да работи това, което иска, да харчи парите си, да притежава имот и държавата да му служи, а не да е негов господар - това са британските девизи".

Като първата жена министър-председател, тя прокрадва закона за правото на медиите да отразяват срещите на парламента. 

Съветският съюз я наричат "Желязната лейди" - име, което тя толкова харесва, че започва сама да се определя като такава. Най-важната битка по време на мандата й е тази за Фолклендските острови - британска колония, нападната от Аржентина през 1982 година. Само няколко месеца след атаката, войниците на Тачър успяват да си върнат местността и войната приключва.

Още за живота на Маргарет Тачър четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
11
 
! Отговори
Вещицата преди 4 години
Ха-ха Вещицата била разбила комунизма?Комунизмът бе разбит от децата на партийната номенклатура в СССР, които ползваха управлението при Брежнев за да подготвят най-голямото грабителство в човешката история.А Вещицата превърна Великобритания от световен индустриален център в далавераджийска държава, която е по-зле дори от България в бъдеще. Кметът на Лондон е Паки, 80% от населението на Лондон са с тъмна кожа, а икономиката на Великобритания се крепи на манипулираната футболна Висша Лига.
31
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомняме си я и й пожелаваме приятно прекарване в ада - да гори вечно, набучена на железен кол.
30
11
 
12
 
! Отговори
Спомням си преди 4 години
когато пукна тая гнусна юдо-масонска глобалистка гадина как хората в Англия празнувахаБях по това време в Манчестър и като се прибирах имаше тълпи по улиците които празнувахаКато пукне изкукалото изрочно германско ялово евреиско бабе сигурно и в Германия така ще се празнува
29
4
 
5
 
! Отговори
GG преди 4 години
До 27Битката при Дойран... Най срамната загубата на англезите в цялата им смешна история !!!
28
5
 
0
 
! Отговори
истината боли преди 4 години
ако не беше Великата Британска Империя - Хонконг нямаше да има, а сега е на комунистите с цялото си богатство при това подарък - от енциклопедиеята:=====Остров Хонг Конг бил известен като изоставена скала и бил необитаван, докато на 20 20 януари 1841 г. е превзет от капитан Чарлз Елиът от Кралския флот. Центърът на острова е планина, а покрай бреговете тясна равнина. Изкуствени тунели са изкопани под планината за да се свържат различните плажове и островът до Коулун====Тачър Ви Продаде!
27
6
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
айде, преди да ми я обясняваш тая глупост се запознай с геогрфията на Хонконг държавата или дори го посети: състои се от 3 части - остров Хонконг, Коулун и така наречените "Нови Територии" - само последните са на КНР и ги дават за 99 години под наем на Великобритания, остров Хонконг и Коулун са част от мирният договор от Опиумните Войни и като такива са на Великобритания за вечни времена. Никой си няма и малка идея защо Тачър ги подари, че и с населението на тях с Британски паспорти!
26
1
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До 23, до 21Имало е Договор, подписан от Китай и Кралството, че арендата е за 100 години. При изтичане на срока Кралството връща Хонконг на Китай!Това да не са договори, подписани от филанкишията - щом е подписано, то се спазва!
25
1
 
8
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До Анонимен 12Къде е тази информация за разстреляни миньори?Стачката си затихна и въглищните мини бяха затворени.За радост на днешното левичарство Тачър е прозряла затоплизма - даже е отворила институт да изучава промените на климата.
24
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако махнем платените и заблудените душици в България,най-доброто определение за нея дойде във Великобритания следвестта за нейната смърт.Тогава милиони британци излязоха на улиците и започнахада пеят песента:"Бим-бам Вeщицaтa yмpя"
23
9
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
я пак, Тачер подари Хонконг на най-голямата и най-опасна червена напаст - тази в Пекин, при това подари Хонконг на Комунистите, кога БВП-то му беше пъти това на КНР, т.е. им подари повече отколкото имаха плюс предаде 8 милиона британски граждани, чиято родина е Хонконг. но както казват, невежеството е благословия!
22
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За разлика от сър Уинстън Чърчил, баронеса Тачър не беше удостоена с държавно погребение, защото такова се полага на лица, които не разделят нацията. Траурната церемония беше показана по БНТ и онези, които са я гледали, няма да забравят факта, че бяха излезли немалко хора, които недвусмислено показваха, че смъртта на Тачър не ги кара да изпитват никаква тъга. Впрочем, вече 20 години след възстановяването на парламента на Шотландия, консерваторите не са печелили там дори едно депутатско място.
21
11
 
16
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Наи-добрият политик на 20 век.Опазил Велкобритания и други страни от червената нап...аст.
20
14
 
2
 
! Отговори
Хонконец преди 4 години
най-големият предател - предаде не само територия, но 8 милиона британски граждани с Британски паспорти на комунистите в Пекин. при това територия завладяна по време на война и по право на Великобритания като част от мирен договор - говоря за остров Хонконг. само така наречените "Нови Територии", не част от остров Хонконг бяха под наем за 99 години и трябваше да бъдат върнати.В секретните стенограми вече публични се чете, че всички й казват на Тачер, че трябва да изведе населението ако ще връща!
19
8
 
18
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Тачър и Рейгън разковаха комунизЪма.Да са свети имената им.
18
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си спомним наистина. Да си спомним за този дърт ***. Шотландците пазиха по едно уиски в къщите си, да го изпият от радост когато тя пукне. Хората пишеха радостни Туитър съобщения, че вещицата най-накрая е мъртва...
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно Тачър мразеше България, защото при след 1944 г. бяхме най-големите *** на Москва!
16
1
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
До ЩерюНо пък за сметка на това още ви държи влага и пощурявате само като и чуете името.Хахахааа...
15
9
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Желязната лейди.Да я помнем със добро.Тачър и Рейгън разкатах комунизЪма.Искрено вярвам, че горе двамата се кефят на постигнатото.А Горби какъв мил беше със нея - искаше парички, понеже наСеСеСеРето беше напълно оакано.Та после и Хелбут Кол си напазарува Германия.ппПък това дали харесвала българите е без абсолютно никакво значение за Историята.Какво да му харесва на Правешкия ***, дето си убива сънародниците във Лондон,а?
14
4
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Желязната лейди отдавна е изгнила от ръжда...
13
7
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
До АнонименТачър мразеше изобщо християнството, не само България. Тя подкрепи геноцида над европейците в Южна Африка и еврофобския, сатанински режим на Мандела.

Спонсорирани публикации